Alles wat je moet weten over polio

Polio is een virale infectie die in de meest ernstige vormen verlamming en de dood kan veroorzaken. Het kan zich gemakkelijk van persoon tot persoon verspreiden.
Het doel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is om polio volledig uit te roeien en als dit gebeurt, zal het pas de derde ziekte zijn die op deze manier wordt verslagen, na pokken en runderpest. Nigeria, Pakistan en Afghanistan zijn de enige drie landen waar polio niet succesvol is gestopt. In deze gebieden is het bereik en de spreiding in de loop van de tijd echter afgenomen.

Polio is dus nog steeds een gevaar voor de gezondheid. En daarom is het belangrijk er het een en ander van af te weten.

De geschiedenis van polio

Mensen hebben de effecten van polio al honderden jaren, zo niet duizenden, waargenomen. De relatief recente geschiedenis van uitbraken in zowel de Verenigde Staten als Europa heeft geleid tot een toewijzing van middelen om de ziekte te bestrijden. Door de geschiedenis heen hebben polio-epidemieën geleid tot de dood van vele duizenden mensen over de hele wereld. In 1916 stierven bijvoorbeeld meer dan 6.000 mensen aan polio in de VS.
Het was echter pas in 1953 dat Jonas Salk het eerste poliovaccin ontwikkelde, wat heeft geleid tot de wijdverbreide preventie van poliomyelitis. Hoewel polio in de VS sinds 1979 grotendeels is uitgeroeid en op het westelijk halfrond sinds 1991, vechten kinderen en volwassenen in Afghanistan en Pakistan nog steeds tegen de ziekte.

Oorzaken

Het poliovirus komt meestal in de omgeving terecht via de ontlasting van iemand die besmet is. In gebieden met slechte sanitaire voorzieningen verspreidt het virus zich gemakkelijk vanuit de ontlasting in de watervoorziening of, door aanraking, in voedsel.
Omdat polio zo besmettelijk is, kan direct contact met een persoon die besmet is met het virus polio veroorzaken. Personen die drager zijn van het poliovirus kunnen het wekenlang via hun ontlasting verspreiden, ook als ze zelf geen symptomen hebben vertoond. Zodra het virus een persoon is binnengedrongen, infecteert het de cellen van de keel en de darm. Het virus blijft in de darmen, voordat het zich naar andere delen van het lichaam verspreidt. Uiteindelijk komt het virus in de bloedbaan terecht waar het zich naar het hele lichaam kan verspreiden.

Bescherming

Als je op reis gaat, zal een dtp vaccinatie voldoende zijn om je te beschermen. Deze vaccinatie beschermt je ook tegen tetanus en difterie. Dit is de beste manier om je te beschermen tegen polio. Andere methoden om de verspreiding van deze mogelijk dodelijke ziekte te beperken, zijn het vermijden van voedsel of dranken die mogelijk zijn besmet door een persoon met poliovirus; controleren bij een medische professional of uw vaccinaties recent genoeg zijn; er zeker van zijn dat u de vereiste boosterdosis van het vaccin krijgt; vaak je handen wassen; handdesinfecterend middel gebruiken als er geen zeep beschikbaar is; zorg ervoor dat u de ogen, neus of mond alleen met schone handen aanraakt; mond bedekken tijdens niezen of hoesten en nauw contact vermijden met mensen die ziek zijn, inclusief kussen, knuffelen en gebruiksvoorwerpen delen.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *