Kaas voor kaasliefhebbers

Wij als Nederlanders houden erg van kaas. Wij niet alleen, maar ook veel toeristen komen naar Nederland voor onze kaas. De Nederlandse kaas is erg geliefd bij anderen. Veel kaas wordt daardoor ook geëxporteerd naar het buitenland. Er zijn veel verschillende soorten kaas. Zo zijn er harde kazen, deze worden het meest in Nederland gemaakt, zachte kazen en verse kazen. Deze drie soorten kazen worden op hun beurt ook weer ingedeeld in categorieën. Zo zijn er onder de harde kazen, de onverhitte geperste kaas, de halfverhitte geperste kaas en de verhitte geperste kaas. Bij de zachte ongeperste kazen wordt er onderscheid gemaakt tussen witschimmelkaas of witte kortstkaas, gewassenkorstkaas of roodbacteriekaas en natuurlijke kortskaas. Bij de verse kazen zijn de categorieën, verse kaas of smeerkaas en geknede kaas. Kaas wordt gemaakt met behulp van melk, stremsel en zuursel. De laatste twee worden toegevoegd aan de melk om ervoor te zorgen dat de vaste stoffen, de eiwitten, vetten en mineralen, worden gescheiden van het vocht, de wei. Vervolgens wordt er zout toegevoegd en afhankelijk van de soort kaas eventueel schimmels. Kaas bestaat hierdoor voornamelijk uit dierlijk vet en eiwit, calcium en vitamine A, B en D. 

Geitenkaas

Vaak wordt er kaas gemaakt van koeienmelk. Echter is het ook mogelijk om melk te gebruiken van andere dieren. Zo is geitenkaas gemaakt van geitenmelk ook erg geliefd onder kaasliefhebbers. Geitenmelk heeft kleinere vetmoleculen dan koeienmelk, hierdoor zijn geitenkazen vaak lichter verteerbaar. Geitenkaas is vaak te herkennen aan zijn witte kleur en uitgesproken zoetige, nootachtige smaak. Geitenkaas kopen kan tegenwoordig bijna in elke winkel ook online bij delekkerstekaas.nl is er een ruim aanbod aan geitenkazen. Van jonge geitenkaas, belegen geitenkaas tot pittige geitenkaas. Maar ook geitenkaas met tuinkruiden, geitenkaas met brandnetel of geitenkaas met zongedroogde tomaten en olijven. Kortom genoeg keuze en variatie.

Parmezaanse kaas

Kaas kan niet alleen worden gegeten op brood of bij de borrel. Maar ook bij verschillende gerechten wordt het gebruikt als toevoeging om het gerecht nog meer tot zijn recht te laten komen. Vooral in de Italiaanse keuken wordt er veelal gebruikt gemaakt van kaas om het gerecht af te maken. In veel oven gerechten en op pasta’s wordt de welbekende Parmezaanse kaas gebruikt. Deze kaas wordt als sinds de 13e eeuw op dezelfde wijze bereid volgens een eeuwenoud recept. Daarbij wordt alleen de melk van koeien uit de streek gebruikt en stremsel en andere toevoegingen zijn niet toegestaan. Na het bereiden wordt de kaas 20 dagen in verzadigd pekelwater gelegd. Daarna volgt een rijpingstijd van 12, 24 of 32 maanden. De kazen rijpen in drooghuizen van de Parmezaane corporatie in die streek. Zoals eerder verteld wordt deze Parmezaanse kaas veelal gebruikt bij diverse gerechten uit de Italiaanse keuken, vooral bij pasta’s is Parmezaanse kaas een echte toevoeging. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *