Waarom een elektrische fiets?

Nederland is een fietsland. Fietsen gaat snel en is niet moeilijk. Het neemt daarnaast veel voordelen mee voor het lichaam, dus het is zeker een goed ding om te doen. In de opkomst is de elektrische fiets. Dit is een goede manier om nog wat beweging te krijgen en een snellere manier om op de bestemming te komen. Hoe werkt een elektrische fiets eigenlijk? En wat voor soort verschillen zijn er in elektrische fietsen? In deze blog worden de antwoorden op die vragen gegeven.

De fiets

Een elektrische fiets, ook wel e-bike genoemd, is een fiets met een elektrische motor. Deze motor zorgt ervoor dat er trapondersteuning geboden wordt, waardoor het fietsen wordt vergemakkelijkt. Er hoort nog wel zelf getrapt te worden, maar de motor zal ervoor zorgen dat er verder wordt gereisd in minder trappen. Ondersteuning kan bij elektrische fietsen tot wel 25 kilometer per uur gegeven worden en wordt afgestemd door middel van sensoren. Deze sensoren meten de snelheid, trapkracht en rotatie van de pedalen om de beste ondersteuning te kunnen geven.

Net zoals bij fietsen zonder ondersteuning bestaan er ook verschillen in de fietsen mét ondersteuning. Er is bijvoorbeeld de elektrische stadsfiets. Deze fiets is perfect voor alledaags gebruik en wordt daarom het meeste gezien. Het is verkrijgbaar in elektrische fiets heren, met een horizontale framebuis wat het frame extra verstevigd. Herenfietsen komen daarnaast in grotere lengtematen. De elektrische transportfiets heeft een voordrager voorop de fiets. Handig dus wanneer er tassen verplaatst worden, bijvoorbeeld voor scholieren. De elektrische moederfiets is gemaakt voor iedere ouder die vaak met een kind achterop rijdt. Deze fiets is geheel verstevigd en heeft een lage instap, om het opstappen veiliger te maken voor zowel ouder als kind. Al de net genoemde fietsen ondersteunen tot 25 kilometer per uur. Er bestaan ook nog speed pedelecs. Deze fietsen ondersteunen tot wel 45 kilometer per uur, waardoor fietsen voor iedereen een makkie wordt! Het is bij speed pedelecs wel verplicht om een helm te dragen en om het kenteken van de fiets te laten registreren. Zo blijft het veilig op de weg.

De voordelen

Een elektrische fiets is toch wel een aanschaf. Het is duurder dan een fiets zonder ondersteuning, maar welke voordelen zijn inbegrepen bij die prijs? Natuurlijk is het grootste voordeel dat fietsen met ondersteuning een stuk makkelijker is dan zonder ondersteuning. Ook voor mensen met lichamelijke problemen, zoals een slechte rug, kan er genoten worden van fietsen. Fietsen is namelijk een makkelijke manier om meer beweging te krijgen, om calorieën te verbranden en om de bloeddruk wat te verhogen. Dat helpt weer om hart- en vaatziekten te voorkomen! Iemand is met een elektrische fiets daarnaast sneller op de gewenste bestemming, voor zowel korte als langere afstanden. Als laatste voordeel is een elektrische fiets milieuvriendelijk, een stuk milieuvriendelijker dan de auto. Dus met een elektrische fiets, bijvoorbeeld een Koga elektrische fiets, helpt iemand niet alleen zichzelf, maar ook het milieu!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *