Waarom natuurlijke cosmetica kopen?

De huid is ons grootste en belangrijkste orgaan. Cosmetica met synthetische ingredienten die men op de huid smeert, heeft invloed op de huid en het lichaam. Synthetische stoffen kunnen direct of indirect de verstoringen van het biologische evenwicht van de huid veroorzaken, vooral op de lange termijn gezien. Het doel van natuurcosmetica is evenwicht van de huid niet te verstoren maar op natuurlijke wijze te herstellen. Daarbij is het belangrijk dat de zuurgraad, de vetmantel en de natuurlijke bacteriën van de huid in balans blijven. Natuurcosmetica bevat geen synthetische chemicaliën of conserveringsmiddelen. Dit schept een totaal nieuwe benadering tot hoe de producten op uw huid werken. De gewoonlijk gebruikte conserveringsmiddelen als: methyl-, ethyl- en propylparabenen en al het afgeleide daarvan zijn zeer goede conserveringsmiddelen. Zij stoppen alle enzymen activiteit ( levende processen kunnen alleen plaats vinden in enzymen activiteit ) die plaats vinden in het product. Daardoor bederft het product niet. De conserveringsmiddelen blijven echter werken op de huid, en worden opgenomen via de huid in de bloedcirculatie en uiteindelijk in onze belangrijkste organen. Helaas is de conserverende werking zo stabiel dat de conserveringsmiddelen zelfs als ze eenmaal in het lichaam zijn opgenomen, blijven werken, terwijl ze de normale enzymen activiteit van het lichaam lastig vallen en een probleem vormen voor onze gezondheid. Hoe weten we dit? Autopsies op kanker tumoren hebben overblijfselen van methyl, ethyl en propyl parabenen aangetoond. De enige manier waarop deze daar kunnen zijn gekomen is door het uitwendige gebruik van huidverzorging en cosmetica. Producten waar wij dagelijks mee in aanraking komen.

De afgelopen jaren is natuurcosmetica een absolute trend geworden. Maar dergelijke cosmetica- en huidverzorgingsproducten zijn meestal niet honderd procent natuurzuiver. Door slechts een of twee natuurlijke grondstoffen toe te voegen willen veel fabrikanten de indruk wekken, dat het complete product natuurlijk is. De natuurlijke werkstof verdwijnt in een synthetisch product en U als consument wordt misleid. Volgens Amarjit Sahota van Organic Monitor, een research en business consulting bedrijf, dat gespecialiseerd is op de mondiale biologische producten en aanverwante industrieën, kan nu iedere producent de term “bio” op zijn producten plakken. Zodra ergens een natuurlijk extract in zit, misbruiken ze de term, omdat dit verkoopt. In het onderzoek van Organic Monitor werden enkele natuurproducten betrokken die voldeden aan twee criteria. Een: Er moesten plant- of andere natuurlijke extracten in verwerkt zijn. Twee: Er mochten geen of slechts een heel kleine hoeveelheid (petro)chemische of synthetische stoffen aanwezig zijn. Conclusie: Amper 2 procent van de hele cosmeticasector beantwoordt aan die criteria! Daarom is gecertificeerde natuurcosmetica zo belangrijk. In 2001 zijn de strenge BDIH-richtlijnen opgesteld. Deze uit Duitsland afkomstige keurmerk is bedoeld om het begrip ”natuurcosmetica” duidelijk te maken en om aan de verwachtingen van de consument wat betreft veilige, milieuvriendelijke en gezonde huidverzorgingsproducten te voldoen. Dit houdt o.a. in:

– Er worden tijdens de samenstelling geen synthetische en huidbelastende grondstoffen gebruikt;
– Geen dierproeven worden gedaan;
– De producten gifvrij zijn.

Dankzij het BDIH keurmerk kan de consument nu goed onderscheid maken tussen de huidverzorgingsproducten die als “natuurlijk” worden voorgesteld, en gecontroleerde natuurcosmetica die daadwerkelijk 100% natuurzuiver is. Alleen die producten, die aan de strenge criteria van de BDIH richtlijnen voldoen, mogen het keurmerk “Gecontroleerde Natuurcosmetica” dragen. Er vindt 2 maal per jaar een controle plaats op grondstoffen en eindproduct. Er zijn ongeveer 50 huidverzorgingmerken conform deze normen in Europa, Australie en Amerika. In Nederland zijn er nu 9 cosmeticamerken (verenigd in de “Natuurcosmetica Nederland” organisatie) met het BDIH keurmerk, waaronder 3 van het Nederlands fabricaat. Ingrediënten uit de natuur zijn in feite de enige stoffen die de huid kunnen verzorgen en geen probleem voor de gezondheid vormen. Synthetische stoffen horen per definitie niet op de huid vanwege mogelijk risicofactoren en directe of indirecte verstoringen van het biologische evenwicht op de huid, vooral op de lange termijn gezien. Zo worden bijvoorbeeld in veel cosmetica paraffine en siliconen oliën gebruikt. Er wordt echter vaak niet bij verteld, dat deze voor de huid onnatuurlijke oliën en vetten zijn en dat ze de vochthuishouding en de zuurstofopname van de huid blokkeren. Deze vetten lossen ook natuurlijke huidvetten op en de huid maakt geen nieuwe aan. Als men met deze ingredienten stopt, gaat haar of zijn huid droog en onprettig aanvoelen. Men grijpt dan snel terug naar de vette paraffine producten. Zo ontstaat de zogenaamde paraffineverslaving. De huid moet minstens 28 dagen van de jarenlange verslaving herstellen en wennen aan een goede, natuurlijke verzorging. Er blikt uit verschillende onderzoeken, dat tegenwoordig het lichaam van ieder mens ongeveer 300 door de mens gefabriceerde chemicaliën bezit. Een deel van deze stoffen is giftig en ook lastig afbreekbaar! Hoe weet men dit? Autopsies op kankertumoren hebben overblijfselen van de synthetische stoffen aangewezen. De enige manier waarop synthetische stoffen daar kunnen zijn gekomen is door het uitwendig gebruik van huidverzorging en cosmetica.