Wat doet extreem overgewicht met het lichaam?

Wat doet overgewicht met het lichaam.

Het is natuurlijk al lang en breed bekend dat het ongezond is om overgewicht te hebben. Toch kampen nog vele Nederlanders met dit probleem, zonder dat ze weten wat hiervan de nadelige gevolgen zijn. In dit blog focussen we op obesitas, oftewel ernstig overgewicht. Hierin laten we je de nadelige gevolgen zien. Zo kunt u een gemakkelijk dieet plan opstellen voor uw client, familielid of geliefde.

Praktisch

Met extreem overgewicht worden de kleinste inspanningen soms al te veel. Een simpel trapje op of een afstand van 100 meter kan er al voor zorgen dat je buiten adem raakt. Iets wat voor mensen zonder overgewicht een moeiteloze opgave is. Zo zijn er tal van praktische dingen die in het dagelijks leven regelmatig voorkomen. Moeite met het kopen van kleding, moeilijker reizen met het openbaar vervoer. Ook solliciteren is een pijnpunt voor mensen met obesitas. De waarheid is hard, maar de kans is aanzienlijk kleiner om aangenomen te worden als er sprake is van extreem overgewicht. Dit kan namelijk ook resulteren in arbeidsongeschiktheid.

Lichamelijk

Obesitas is op zichzelf natuurlijk al een aandoening, maar het is ook een aandoening die veel anderen met zich meebrengt. De heftigste zijn hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Ziektes die, zoals we allen weten, een vervelende afloop kunnen hebben.

Een ander vervelend lichamelijk gevolg is de kans op onvruchtbaarheid. Dit zowel bij mannen als vrouwen. Wanneer een vrouw toch zwanger raakt met obesitas, is het risico op het krijgen van een miskraam vele malen groter.

Psychisch

Niet alleen praktisch en lichamelijk, maar ook psychisch kan obesitas veel veroorzaken. Door de beperktheid in het dagelijkse leven wordt het leven over het algemeen een stuk lastiger, wat zal resulteren in een minder gelukkig persoon. Veel mensen met obesitas hebben een vervelend zelfbeeld, waardoor ze vrienden en familie beginnen te vermijden. Door het gebrek aan sociale contacten en de angst om negatief beoordeeld te worden door de medemens, kunnen er depressieve gevoelens ontstaan. Iets waar je wellicht niet direct bij stil staat, wanneer je iemand treft met obesitas.

Het is duidelijk dat er een heleboel nadelen zitten aan de aandoening obesitas. Het kan echter goed zijn dat er iemand is in uw binnenste kring met obesitas, of iemand waarmee je nauw contact hebt. Door het lezen van dit blog durft u misschien het eerste stapje te zetten om deze persoon te gaan helpen. Want ook al is het een lange weg, er is wel degelijk een uitweg voor diegene! Aarzel niet en help uw medemens.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *