Wat te doen bij een doodgaande plant

Kamerplanten lijken makkelijk in het verzorgen te zijn, maar er kan veel misgaan. Te veel water, te weinig water, de verkeerde potgrond of beestjes. Het is niet altijd even wat nu het probleem is. Bij bladeren die langzaam en puntsgewijs geel worden, is het tijd om meer te weten over spint.

Spint?

Wanneer bladeren puntsgewijs geelgekleurd worden, dan is dat een duidelijke aanwijzing dat er spint aanwezig is. Spint is een infectie van mijten op een kamerplant. De mijten zijn erg klein en lastig met het blote oog te zien. De beestjes zullen eruit zien als kleine puntjes. Het zijn ovaalachtige beestjes met acht poten. Er zijn verschillende soorten spint, zoals de bamboemijt of cyclamenmijt. Het ligt aan de soort hoe groot de spint precies is. Spint tast de voedingsstoffen van een plant aan. De plant zelf krijgt hierdoor minder voeding en zal verkleuren. Het is verder niet schadelijk voor mensen of omgeving.

Opkomst

Spint kan opgekomen zijn wanneer het al op de plant zat voordat deze aangeschaft werd. Het kan daarnaast binnenkomen via kleding op gereedschap en zich verspreiden over de planten heen. Er bestaan planten die gevoeliger zijn voor spint dan andere planten, waardoor deze nog sneller aangetast zullen worden. Spintmijten overwinteren, waardoor het gemakkelijk terug kan komen nadat het even weg is geweest.

Bestrijding

Spint heeft een snelle verspreiding, omdat de mijten zich snel voortplanten. Bij een kamer met een temperatuur regelmatig onder de twaalf graden zal de spint stoppen met groeien. De beestjes zullen nog niet doodgaan, maar de plaag zal ook niet erger worden.

Spint bestrijden wordt vooral gedaan door preventie. Koop bijvoorbeeld planten die niet spintgevoelig zijn en die nog geen spint hebben. Spintgevoelige planten zijn onder andere de alocasia, polyscias, philodendron, orchideeën, dracaena en planten die vaak droog staan. Verder kan er gelet worden dat de planten niet op de tocht staan en niet al te bemest zijn.

Wanneer er toch planten zijn met mijten, is roofmijt tegen spint een goed bestrijdingsmiddel. Roofmijten zuigen de mijten leeg, zowel de larven als de volwassen spint. Lege insectenhuidjes blijven achter aan de onderkant van de bladeren van de plant. Dit kan er wat vies uitzien, maar het is, net zoals spint, niet schadelijk voor mens of milieu. Roofmijt kan het hele jaar door gebruikt worden tegen spint en kan goed tegen wisselende temperaturen, bijvoorbeeld van dag naar nacht. Het beste resultaat wordt verkregen wanneer de spintplaag pas begonnen is. Dan is er al na twee weken verandering te zien.

Zie je dus puntjes op de planten of vergeelde bladeren? Dan is het tijd om roofmijt in huis te halen en die spint te bestrijden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *